„Cum să ai un bărbat puternic” :)

Când lucrurile nu merg prea bine, sau mi se pare mie că nu merg atât de grozav pe cât mi-aș dori și cred că aș merita, tind să mă consolez cu gândul că nu sunt singură, că am lângă mine un bărbat puternic, capabil să mă scoată din orice belea…

Cu aroganța-mi specifică, adaug: „Și este atât de puternic pentru că și eu l-am sprijinit în a deveni așa!”

Lucrurile merită a fi nuanțate…
A fost nevoie de ani să realizez și cum am reușit, amândoi, să ne facem unul pe altul mai puternici…

Recent, în pană de inspirație fiind și căutând o idee pentru un nou eseu marca „Diplomația sentimentelor”, am dat peste un articol al unui terapeut specializat în psihoterapia de cuplu, care a reușit să sintetizeze ceea ce mi-aș fi dorit să pot și eu exprima atât de clar. Și, deși este adresat direct nouă, femeilor, care suntem mai „înclinate” către a impune, de regulă cu forța, schimbări în atitudinile și comportamentele bărbaților noștri, cred că acest articol e util și domnilor… mai ales celor care spun despre ei înșiși că sunt „pretențioși, ambițioși și arțăgoși” 🙂
Într-o interpretare proprie, vi-l împărtășesc și vouă, în speranța că vom putea, apoi, să discutăm mai mult pe această temă…

5 reguli despre cum să-ți faci bărbatul (și) mai puternic:

1. Nu încerca să faci asta!

Nu e treaba unei femei să-și facă bărbatul mai puternic! Puterea nu i-o dai tu! Și sper că nici ție nu-ți trece prin cap să crezi că puterea ta vine de la el!
Mai degrabă adu-ți aminte cât de important poate fi într-o relație sentimentul propriei valori. Este important să hotărăști TU cum vrei sa fii, ce vrei să ADUCI în relația voastră!
Eu îmi doresc, în relația noastră, să fiu integră, să am inițiativă, să ofer căldură și înțelegere. Acestea sunt oglindiri ale valorilor mele și mă străduiesc să mă comport ca atare și în relația cel atât de drag mie. În felul ăsta, văd că și el tinde să se comporte în același mod, văd că pentru mine e mai puternic promovând chiar lucrurile în care eu cred!
Este esențial ca TU, PENTRU TINE, să îți propui să te comporți conform acelor standarde care, în mintea ta, definesc „PUTEREA”;

2. Străduiește-te să îl cunoști (din nou)!

„Simt că ea nu mă mai cunoaște cu adevărat…” – sunt cuvintele pe care de prea multe ori bărbați nemulțumiți de relațiile cu partenera lor le adresează altora.
Deseori lucrurile ajung aici pentru că încetăm să ne mai străduim să îl cunoaștem pe cel de lângă noi. Și asta pentru că pripit ajungem să credem că deja știm tot ceea ce e de știut despre el. Uităm cât de complicați putem fi noi, oamenii, și pierdem din vedere faptul că suntem într-o continuă schimbare.
Propune-ți SĂ FII CURIOASĂ în ceea ce privește lumea iubitului tău!
Iar cea mai bună cale de a-ți manifesta interesul este prin întrebari; NU întrebări inchizitoare, care să îl facă să se simtă controlat! Ci acele intrebari pe care, la începutul relației voastre, nici nu concepeai să le ratezi, precum: „Ce muzică mai asculți?” , sau „Dacă ai putea să pleci oriunde în vacanță, ce destinație ai alege?”
Să adresezi și să răspunzi unor astfel de întrebări constituie esența unui tip de intimitate care protejează relația!
Atunci când partenerul tău simte că îl cunoști cu adevărat, se va simți și întărit, mai puternic prin relația lui cu tine!

3. Arată-i că-l placi!

Pe lângă faptul că ne place că cineva vrea să ne cunoască cu adevărat, ne mai place și să simțim că celui de lânga noi îi face plăcere să ne petrecem timpul împreună, că este mândru de reușitele noastre, că ne apreciază necondiționat…
Asta e o chestie diferită de a avea încredere în cineva sau de a-ți asuma angajamente, precum casnicia, în ceea ce-l priveste. Nu e vorba despre asta! Partenerul tău poate fi absolut convins că il iubești și totuși să nu știe dacă îl mai placi… Și probabil că se întreabă asta mai ales atunci când belelele cotidiene te fac să scapi din frâu reproșurile, cicăleala și mofturile bosumflate!
Încearcă SĂ-L PLACI CU VOCE TARE!
Fă-ți un obicei din a-i spune „mulțumesc”, „sunt mândră de tine”, „arăți bine”. Fă-ți un scop din a-i arăta că observi lucrurile pe care le face bine, lucrurile care aduc valoare relației voastre, lucrurile, chiar mici, pe care le face pentru tine.
Foarte probabil, o asemenea atitudine, prin care ÎI ARĂȚI CĂ ÎL APRECIEZI, îl va încuraja să facă și mai multe lucruri care să-ți facă plăcere! Pentru că acel om care se simte apreciat se simte și mai puternic!

4. Daca ai nevoie de ceva, cere!

Uneori să-ți cunoști și să-ți placi partenerul nu e suficient! Uneori trebuie să faci lucrurile să se întâmple, și încă repede!
În acest caz, cel mai bun lucru pe care l-ai putea face pentru partenerul tău este să-i ceri, explicit, ceea ce ai nevoie. FII CLARĂ, PRECISĂ! Este o mare diferență între: „Mi-aș dori să faci ordine în hol” și „Vrei, te rog, să faci ordine în hol până joi, când avem oaspeți?”. Să ceri direct ce ai nevoie te ajută să nu pici în capcana auto-sabotantă a agresivității pasive și îi dă și lui o șansă să îți facă pe plac.

Mai mult, dacă nu poate, sau nu vrea, o asemenea abordare îți permite să adaugi, mai târziu: „Nu vreau să devin cicălitoare; te rog să-mi spui dacă pot conta pe tine să faci asta. Dacă nu poți, va trebui să găsesc o altă soluție.”
Să îi dai posibilitatea partenerului tău să „îți dea socoteală” în mod asertiv e o altă modalitate de a-l face să se simtă „în control”, să îi consolideze puterea.

5. Dă-i voie să te influențeze

Ce te faci când nu răspunde solicitărilor tale?! Ce te faci când nu se comportă cum vrei sau cum ai avea nevoie?! Ce te faci atunci când ideile lui sunt diferite de ale tale?
Ești dispusă să îi acorzi măcar un minut în care să îl asculți și să te străduiești să-i înțelegi punctul de vedere?
DĂ-I VOIE partenerului tău SĂ TE INFLUENȚEZE!
Asta e o modalitate excelentă prin care pe el îl vei face să se simtă mai puternic și relației voastre îi vei asigura armonia!

Sfatul ăsta e bun pentru oricare dintre noi. Aș fi înclinată să spun că bărbații acceptă mai greu puncte de vedere diferite de ale lor, dar nici noi, femeile, nu ne lăsăm mai prejos prin reproșurile, cicăleala și „supărăcismele” noastre încăpățânate!

Pe scurt, teoria asta, despre „Cum să-ți faci barbatul mai puternic”, e destul de simplă.

Începe cu integritatea personală, claritatea în ceea ce privește PROPRIILE VALORI.

Include angajamentul de a construi, în echipă, o relație de prietenie bazată pe a-ți CUNOAȘTE și a-ți APRECIA partenerul.

Și, nu în ultimul rând, este bazată pe RESPECTUL și ÎNCREDEREA care îți permit CERI deschis ce ai nevoie și să vă permiteți să vă INFLUENȚAȚI unul pe altul.

Sursa de inspirație:
Zach Brittle, pe verilymag.com

3 gânduri despre &8222;„Cum să ai un bărbat puternic” :)&8221;

  1. Cred ca „pacatul” multor femei e ca asteapta ca ei sa ghiceasca ce vor ele, iar apoi devin frustrate cand asta nu se intampla. Daca am pricepe ca suntem diferiti si ca nu avem cum sa-i modelam cu forta pe ceilalti fara a-i pierde, ne-ar fi mult mai bine. 🙂

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s