Dragă mami,
Toate temerile firești pe care le experimentezi odată cu fiecare copil au un singur tratament: o vorbă blândă rostită la sfârșitul fiecărei zile și o îmbrățișare.
Știu cât de greu este! Știu că ceea ce am scris mai devreme e o răsplată infinit mai mică decât cea meritată! Dar nu-i așa că am dreptate? Le uiți pe toate în acele momente calde și te simți în stare să o iei de la capăt și a doua zi.
Și mai știu, ceea ce tu uiți cam des: că dai tot ce poți! Dacă acum citești acest articol e tocmai pentru că încerci să găsești resurse pentru a fi mereu aptă să oferi maximum. Mă alătur și eu celor care dau sfaturi cu credința că ele chiar îți vor fi de folos, lăsând la sfârșit, în rezumat, o vorbă bună de noapte bună!
Mamele sunt mai mult decât niște femei care au dat naștere unor prunci: ele sunt supereroine în stare să mute și munții din loc pentru familiile lor. Mergi mai departe, știu că poți!
Atunci când te îndoiești de calitățile tale de mamă, lasă-te în baza instinctelor! Nu-i așa că instinctul matern nu te-a înșelat niciodată? Ai încredere în vocea ta interioară!
Micuțul este fericit atâta timp cât îi sunt satisfăcute nevoile, nu dorințele! Nu-ți face mustrări de conștiință că nu i-ai cumpărat jucăria din vitrină și amintește-ți că ești mama lui, nu prietena lui! Nu-ți fie teamă să spui nu!
Indiferent de felul comentariilor exprimate în jurul tău, nu uita că de tine depinde dacă le lași să te afecteze sau nu! Nu-i așa că nu sunt toate relevante sau de folos? Tu alegi ce merită ascultat!
Este obligatoriu să ai grijă și de tine! O mamă fericită înseamnă o familie fericită! Dacă tu te sacrifici permanent, cum îți vei convinge copilul să se prețuiască? Știu că ești de neînlocuit, dar bolnavă nu poți fi niciodată de folos, nu?! Tu contezi cel puțin la fel de mult ca ceilalți membri ai familiei!
Știu că ești copleșită de responsabilități! De asta și ești o regină! Împarte sarcinile cu regele, cu moștenitorii sau cu alte ajutoare pe care le ai la îndemână! Ai dreptul să dai ordine!
Timpul este dușmanul numărul unu. Ce-ar fi să-l fentezi odihnindu-te? Dacă vede că ești obosită poate se dilată și îți extinde perioada de grație 😉 Întâi prioritățile!
Imposibilul a devenit posibil în momentul în care l-ai înfăptuit! Știi că mamele sunt comparate cu leoaicele. Nimeni nu poate sta în calea unei mame! Revendică-ți drepturile!
Corpul tău nu mai arată la fel? Așa, și?!?! Dacă nu te hrănești suficient de bine, vei arăta chiar rău și vei fi lipsită de vlagă. Dietele mai pot aștepta!
Ești mai uitucă? E normal, dar și trecător! Fii indulgentă cu tine!
A mai trecut o zi dificilă și vor mai trece multe… A fi mamă nu este niciodată relaxant, în schimb relaxandu-te câtuși de puțin zilele vor părea mai ușoare! Încearcă permanent să-ți menții calmul!
Meriți să fii iubită pentru ceea ce ești! Nu este cazul să-ți sacrifici întreaga viață investind într-o relație care nu este bazată pe respect și iubire sinceră, nici măcar de dragul copiilor! Ești propriul tău stăpân! Tu decizi dacă îți ești prieten sau călău!
A cere ajutorul nu este ceva rușinos! Chiar dacă pare cā alții se descurcă singuri, nu înseamnă că ție îți lipsește ceva! Foarte probabil ceilalți au făcut, sau fac, sacrificii care îți sunt neștiute sau nedorite! Evită să pui presiune pe tine!
Iubirea este cel mai de preț lucru pe care îl poți oferi ție sau altora! Nu înceta să te iubești chiar și atunci când greșești!
Banii sunt mereu o problemă, dar ei nu te pot împiedica niciodată să-ți iubești familia! Prețuiește viața!
Unul și cu unul fac… câți vrei tu! Nu face încă un copil decât atunci când îți dorești cu adevărat! Lasă lumea să vorbească, dacā nu se poate abtine de la asta!
Nimeni nu știe mai bine decât tine ceea ce este cel mai bun pentru copilul tău!
Ăăă… am uitat ceva? Să recapitulăm: MAMI, EȘTI CEA MAI BUNĂ!
P.S. Să le mulțumim mamelor în fiecare zi și să le prețuim! Sunt unice!
P.S.S.: Articolul de mai sus este scris de „Alexandra”, iar mesajul sāu porneste direct din sufletul si experienta ei.
Îmi spunea cā a asternut pe hârtie majoritatea acelor lucruri pe care si-ar fi dorit sā le auda ea însāsi la inceputul experientei sale de mamicā. Spunându-mi-se asta, primul gând al meu – care aratā cât de mult mai am, de altfel, de lucrat la propria mea dezvoltare personalā – a fost: „Vai, halal prietenā îi mai sunt! Eu deja trecusem de douā ori prin tot ceea ce urmeazā nasterii unui copil, stiam tot ce scrie ea aici si, totusi, nu am stiut sā ii spun ceea ce avea atât de mare nevoie! Cu atât mai mult cu cât au fost perioade în care vorbeam, poate, zilnic… Si nu doar ei nu am stiut sā ii impārtasesc ceea ce avea nevoie!”
Dupā care sufletul mi-a fost cuprins de mândrie, pentru ca prietena mea a stiut atāt de bine sā prindā in cuvinte ceea ce si eu aveam si am încā nevoie sā aud sau sā citesc, in unele zile cu aceeasi intensitate cu care aveam nevoie si acum câtiva ani, in perioada de bebelusie a copiilor mei…
Iti multumesc, „Alexandra”! Eu voi citi de mai multe ori scrisoarea ta, de fiecare datā cand voi simti nevoia… Mā gândesc sā o listez, ca sā o am la îndemânā independent de accesul la Internet 🙂
Iti multumesc cā mi-ai încredintat-o pentru Diplomatia sentimentelor, iti multumesc pentru incurajāri si pentru îndemnurile (mai mult sau mai putin voalate) de a-mi relua scrisul! Si îti multumesc si pentru cā întelegi atât de bine cā, uneori, fiecare dintre noi are nevoie sa îsi foloseascā resursele interioare în principal pentru mentinerea propriului echilibru si cā devine, temporar, mai greu sā îsi concentreze atentia si cātre exteriorul vietii sale de zi cu zi…
Sursa foto: Pixabay
Plin de emoţie textul acrostih al Alexandrei! O felicit şi îi mulţumesc aici pentru amalgamul de sentimente stârnit de rândurile ei.
Şi eu, ca şi tine, voi reveni la textul ăsta atunci când voi simţi nevoia.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Emotionante pana la lacrimi cuvintele tale! Te pup si te imbratisez!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Intr-adevar, superbe cuvinte.
ApreciazăApreciat de 1 persoană