Ciocolata cu ardei iute ­čśŐ

1400440_335725266625771_2497865554401973023_o

Eu, la sup─ârare, m─â ÔÇťaruncÔÇŁ direct ├«ntr-o tablet─â de ciocolat─â cu ardei iute. ┼×i nu numai la sup─ârare. Uneori mi se pare c─â buc─â┼úica aceea de ciocolat─â ar fi o gur─â de fericire, cu care m─â apropii mai mult de vacan┼ú─â, de relaxare, de mine ├«ns─âmiÔÇŽ E mica mea dependen┼ú─â, acel ceva care face soarele mai z├ómbitorÔÇŽ

├Än(tre) noi e o ÔÇťchimieÔÇŁ interesant─âÔÇŽ Sursa inepuizabil─â a fericirii are de-a face (┼či) cu chimia ÔÇô e demonstrat ┼čtiin┼úific! Mai precis, cu chimia corpului nostru. Zestrea genetic─â a fiecaruia dintre noi presupune un num─âr de ÔÇťreceptoriÔÇŁ ai fericirii, receptori care a┼čteapt─â, pentru a se activa, s─â fie ÔÇťhrani┼úiÔÇŁ cu endorfine ┼či serotonin─â. Cu c├ót ace┼čtia sunt mai bine ÔÇťhr─âni┼úiÔÇŁ, cu at├ót mai mult─â fericire eman─â. Iar buca┼úica mea de ciocolat─â cu ardei iute chiar reu┼če┼čte s─â m─â binedispun─â! ­čśä

Endorfinele au un efect similar morfinei, reduc├ónd senza┼úia de durere. Despre serotonin─â se spune c─â ar fi ÔÇśhormonul fericiriiÔÇÖ, direct implicat in ÔÇśchimia dragosteiÔÇÖ.

Endorfinele sunt eliberate in prezen┼úa luminii puternice, a anumitor alimente (printre care, vai, ce coinciden┼ú─â, ┼či ciocolata ┼či ardeiul iute cu a sa capsaicin─â ce determin─â o u┼čoar─â senza┼úie de durere), ├«n cadrul exerci┼úiilor fizice, ├«n timpul r├ósului, al activit─â┼úilor sexuale.

┼×tiu c─â mul┼úi nu au (┼či) ÔÇťaplecareaÔÇŁ mea c─âtre ciocolat─â: endorfinele le sunt oferite de exerci┼úiile fizice intense, spre exemplu.

├Än privin┼úa serotoninei, m├óncarea bogat─â ├«n carbohidra┼úi poate asigura, pe moment, o stare de calm, pace ┼či satisfac┼úie. Te po┼úi sim┼úi in plin─â form─â, ├«ns─â, din p─âcate, starea asta nu dureaz─â prea mult, deoarece nivelul insulinei va sc─âdea, conduc├ónd la pierderea energiei, uneori la st─âri cu valen┼úe depresive. Iar dac─â primul g├ónd ar fi: ÔÇťPor┼úie dubl─â de dulciuri, v─â rog!ÔÇŁ, mai bine las─âÔÇŽ Nu prea func┼úioneaz─âÔÇŽ.

Nimic nu e intâmplător! Nici măcar obiceiul de a imi aduce aminte, când imi e mai greu, de draga mea bucaţică de ciocolată cu ardei iute!

2 g├ónduri despre &8222;Ciocolata cu ardei iute ­čśŐ&8221;

Las─â un r─âspuns

Completeaz─â mai jos detaliile cerute sau d─â clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul t─âu WordPress.com. Dezautentificare /  Schimb─â )

Poz─â Twitter

Comentezi folosind contul t─âu Twitter. Dezautentificare /  Schimb─â )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul t─âu Facebook. Dezautentificare /  Schimb─â )

Conectare la %s